Project name: 
Pas Normal Studios pop-up

Project type:
interior design, installation design
Location: Beijing

Design & Completion Year: 2022
Status: Built
Gross built area: 160 sqm

项目名称:
PNS快闪
项目类型:

室内设计 装置设计
项目位置:北京

设计和完成年份:2022

状态:已建成
建筑面积:
160 平米

0_DSC00616.jpg

Tàìhú stone

Beijing 798 is an area of enormous energy. Electronic factories in the 1950s and new renovations are constantly taken place. Art galleries and shops change the interface of the street every few weeks. Like any developing region, anxiety emerges while order hides. We were commissioned to create an "artistic space for shop" in an existing building, but as a pop-up it only existed for 3 months.

 

So we started to "stack mountains and stone" in space.


Starting from the frame logic of the original steel structure, we use the scaffold to build a structure that can correspond to the beam. While emphasizing the overall magnificence, it pays attention to the dynamic density in the horizontal and vertical arrangement, and leaves pathway for people to walk through in the structure. Functionally, the display and dressing areas are subdivided, and scaffold can be added on many accessories: clothes rails, counter tops, led tubes, tarpaulins, and curtains, which meet the brand display needs of clothing, bags, and helmets.

 

The area near the street façade has a low floor height, which lowers people's sight, and the space is divided into small pieces by the columns. We try to mend the gap with small-scale displays, so as to create a garden space in which to wander. After the Chinese furniture is wrapped in kraft paper, it shows a "thin, leaky and wrinkled" lake stone temperament. Commodities are placed randomly, and it is more interesting as hunting for treasures.


In terms of plan layout, the front zone is shop area, and the narrow and long space in the back zone is used for projection display. People's eyes can see the rear projection from the street through the "stone" and "mountain".

北京798是一个蕴含着巨大能量的区域,上世纪50年代的电子厂房与新的改造加建不断催生,美术馆和商业常常使街道的界面几周一变。它就像任何一个正在发展中的区域一样,涌现着焦虑也深藏着秩序。我们受到的委托是在已有建筑中创造一个“艺术氛围的售卖空间”,但仅仅存在3个月。

 

原有建筑本身就是798的缩影,砖混的楼体向外延伸出了层高4m的钢结构,大片的玻璃立面慷慨的收纳来自街道的视线。如何在这样一个直白的空间中创造人的路径成为了设计的开端。并且,由于这是丹麦骑行服品牌首次在中国的快闪,他们希望融合一些中国本土的元素。

 

于是我们开始在空间中“叠山理石”。

从原有钢结构的框架逻辑出发,我们用钢管架搭建出可以和楼板梁相对应的结构。强调整体气势的同时在横竖的排列上注重疏密有度,并在结构中留出人们可以穿梭的路径。功能上细分出展示和更衣区域,且钢管架作为主体可增加许多配件:挂衣杆、台面、灯管、篷布、布帘,满足了服装、箱包、头盔的品牌展示需要。

靠近沿街立面的区域层高较矮,将人们的视线压低,空间被柱子切分的较为细碎。我们尝试用小体量的展陈来缝补割裂,从而创造出可以在其中游走的园林空间。中式家具通过牛皮纸的包裹后,显现出了一丝“瘦漏透皱”的湖石气质。商品随意的放置其间,更有一点寻宝的趣味。

 

在整体的平面功能上,前场为售卖展示区,后场的狭长空间则作为投影展示。人们的视线可以从街道穿过“石”与“山”看到后方投影的景象。

0_DSC00421.jpg
site plan.jpg
0_DSC00468.jpg

“ 开门见山 ”

enter the space

0_DSC00597.jpg
0_DSC00507.jpg
0_DSC00624.jpg

在山中

in the mountain

atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua

​包“石”作业

paper wrapping

atelier suasua
atelier suasua
atelier suasua

游园

​wandering in the garden

0_DSC00620.jpg
0_DSC00549.jpg
atelier suasua

 © 刷刷建筑 atelier suasua