项目名称:
黑胶唱片酒吧
项目类型:
室内设计
项目位置:北京
设计和完成年份:
2019-2020
状态:已建成
建筑面积:
61 平米

Project name: 
Root Down BJ
Project type:
interior design

Location: Beijing
Design & Completion 
Year: 2019-2020
Status: Built
Gross built area: 61 sqm

hi

 ©朱雨蒙 Yumeng Zhu

This project locates in the bottom of a residential building that on the edge of Sunlitun area. Being different from centre of Sunlitun that crowd and retails placed closely side by side, here restaurants and bars arranged favorably along the street. When it comes to the evening, white collars looking for an after-work drink and students from school, residents from grocery cross over in this street.

 

This residence was built in 00s, the retails on GF are equally tiny due to the layout above and arrangement of risers. Furthermore, bar entrance is deeply inside of the building and that can be named valuelessness without a street shopfront. A worthless retail appears illogical, however, we would like to transform it into a secret base, to cause a chord in the hearts of people. We aimed to find an appropriate method of space transformation to impress people with the quality of hiddenness in the residence. Our design refers to a submarine, it means that you will find a parallel world by a clue through ordinary appearance. In this secret base, music fulfills the space and space enfolds the music.

 

Removing the residential features, which are 3 small windows to the north and risers in the centre, is the first step. We replaced two windows with a full length and height vinyl shelf to emphasize the feature of music bar. We also reshaped the other to a submarine round window. Copper tubes are used to cover risers with a sculpture appearance, not only to resolve awkward appearing of risers, but also to demonstrate impression inside a submarine with suspended ceiling. Space is quite limited same with cabin, in this way fittings need to be well organized with combined functions. The vinyl shelf is not only for record display, but also for arrangement of speakers, amplifiers and stabilizer. A functional collection of DJ, bartending, light control can be found along the bar counter.

 

For the impression of a vintage vinyl bar, Copper has been used as a key material to connect different space. The electric cable conduit pipe connects light fixtures on both ceiling and wall, with a customized circular cable box. We also use copper as description of louvers for ventilation, handrail, frame, protect board of entry door, the dividing strip between terrazzo flooring.

项目位于三里屯边缘区域的一栋住宅楼底部。由于它所在的街道偏离中心,不同于商圈内人流鼎沸和商业栉比,这里更贴近市井生活。傍晚来临,放学的学生、买菜的居民和急于逃离工作来喝一杯的白领揉在一起,往返交错。

 

住宅楼建于00年代,受限于户型和管井的布置,底层商铺均小而局促。并且,项目入口深入住宅楼内部,没有临街立面,可以说毫无商业价值。“无商业价值的商铺”这太叛逆了,反而是一个十分彻底的秘密基地,可以引起奇妙的共鸣。我们希望找到一种恰如其分的空间处理手法去进一步诠释这种与生俱来的“隐于市”的气质。设计参考了深海中的潜水艇,从外面看毫不显眼却有线索,推开门后则是另一个平行世界。在这个秘密基地里,音乐充满空间,空间包裹音乐。

 

首先,我们抹去了原本户型内自带的住宅语言。这种语言包括朝北的3个住宅比例的小窗和房间中间尴尬的厨房立管。整面的唱片架作为整个酒吧的主角,它覆盖了两个窗,另一个窗则从内部改造成了圆形。立管被用具有雕塑感的铜管包覆,它们在空间中连接了吧台和吊顶,使所有零散的部分成为整体。和船舱一样,由于空间有限,固定家具的功能需要高度复合。唱片架内除唱片和储物外结合了音箱、前后级、稳压器;吧台内则结合了DJ台、水吧、灯控、展示的功能。

 

为了烘托黑胶音乐复古的氛围,铜成为穿起空间的材质线索:天花和墙面的灯具采用明电管,并结合定制的圆形过线盒;新风和空调的出风口也采用定制圆形铜百叶;其他还有大门的扶手、门框和挡泥板,以及水磨石地面的分隔条等也统一采用铜的材质。