Project name: 
VOYAGE COFFEE St. Yangmeizhu

Project type:
architecture renovation
Location: Beijing

Design & Completion Year: 2021
Status: Built
Gross built area: 64 sqm

Site area: 88 sqm

项目名称:
杨梅竹斜街22号
项目类型:
建筑改造

项目位置:北京
设计和完成年份:2021
状态:已建成
建筑面积:64 平米

占地面积:88平米

项目位于北京前门西侧的杨梅竹斜街。这条斜街连接大栅栏和琉璃厂,曾经汇集诸多书局、会馆,颇有些历史底蕴和文艺风情。近十年的文保改造,杨梅竹斜街修旧如新,文化空间、不断更新的小商业和原住民汇杂在一起。

 

项目所在的小院隔壁和对面都是原住民,占地面积88平方米,坐南朝北,由三个独立的单体组成。前屋的主体木结构为两开间五架梁的古建原构,后屋和旁屋均为后期新建的单坡平房,三屋围合着一块24平米的室外空间。

 

前屋占据了全部的沿街面,立面上开门,上头只有浅浅一道冰盘檐,硬生生直面主街道。我们想调整一下空间序列,于是“牺牲”了5平米的室内面积,“以便访客不拘礼节,犹如悄然潜入。”[1]  入口这段狭窄的小径,从高到低、由明及暗,至园中后豁然开朗。客人经过一次身体的扭转进入3.8m高的主屋,得到接待后,再次转身通过室内的小径,来到后屋坐下休息,沿途视线可以穿过通透的立面观赏园内的植物,落座后回望来时的路径和咖啡馆外繁忙的街道。

 

因为尺度的关系,原本的院子实际体感更像是宽一点的室外走道。设计通过一条回路连接室内外,现在院子是整个空间序列的重要一环,而面向内院的界面皆可任意打开。客人可在房檐下坐,在矮墙下坐,也可在走廊边席地而坐。视线可聚集在园子中心,也可越过屋脊飘向远处的古建。园中植物旁设有取水处,用于日常的浇灌,同时也方便客人在品尝咖啡前洗净双手。

 

[1] 童寯《东南园墅》,湖南美术出版社,2018

2020. 11

杨梅竹街道

犹如悄然潜入

小径入口

至园中后豁然开朗

从高到低、由明及暗

回望来时的路径和咖啡馆外繁忙的街道

2020. 11

视线越过屋脊飘向远处的古建

园中植物旁设有取水处

 ©朱雨蒙@coppak studio

The project is located on Yangmeizhu Xiejie street in the west zone of Qianmen area, Beijing. This slanting street connects Dashilar and Liulichang zone, and once gathered many bookstores and guild halls, it has profound historical background and literary style. After nearly ten years of cultural preservation renovation, Yangmeizhu Xiejie street has been renovated and updated to fit the modern daily life. And cultural space, constantly renewal small businesses and local residence are mixed together.

 

Our site is surrounded by local residence as well, which occupied an area of 88 square meters. It sits in the south and with entry to the north, consisting of three independent buildings. The main house in the front is in wooden structure with two-bay and 5-purlin beam, which remains the original ancient northern dwelling style. The back house and the side house are single-slope bungalows,which are newly built in the recent period. The three houses enclose an outdoor space of 24 square meters.

 

The front house occupies all of the elevation to the street, and the door is open on the facade. There is only a shallow brick eave above it with traditional style called Ice-plate, and it faces the main street abruptly. We wants to adjust the spatial sequence, so 5-square-meter interior area has been"sacrificed" to the exterior. “So that a visitor can slip in without ceremony.”[1] The narrow path at the entrance gives a feeling from high to low, from light to dark. Once being in the garden, their eyesight suddenly become wider and brighter. 

 

The visitors enter the 3.8m-high main house after a body action of twist. After being received and served, they turn around again and walk through the indoor path. They come to the back room to sit and rest. Along the way, they could see the plants in the garden and enjoy the view through the transparent facade. After they take a seat, the space gives them the opportunity to look back to the path that they just go though and the busy street outside the cafe.

 

Because of the scale, the original outdoor space is actually more like a wider outdoor walkway instead of a decent courtyard. The design connects the interior and exterior through a loop. Now the courtyard is an important part of the entire spatial sequence, and the interface facing the inner courtyard can be opened freely. Visitors can sit under the eaves, under the low walls, or even on the floor by the corridor. The eyesight can be gathered and focus on the center of the garden, or it can float over the ridge to the ancient buildings in the distance. There is a water tap next to the plants in the garden for daily watering, and it is also convenient for visitors to wash their hands before tasting their coffee.

 

[1] TONG Jun <Glimpsed of Gardens in Eastern China>, Hunan Fine Arts Publishing House, 2018