Voyage Coffee-小-7.jpg

Project name: 
VOYAGE COFFEE Rd. Yongjia

Project type:
architecture renovation
Location: Beijing

Design & Completion Year: 2020
Status: Built
Gross built area: 40 sqm

项目名称:
永嘉路502号
项目类型:
建筑改造

项目位置:上海
设计和完成年份:2020
状态:已建成
建筑面积:40 平米

2019.05

2019.11

2020.10

Voyage Coffee-小-8.jpg

 ©朱雨蒙@coppak studio

平面图.jpg

The cafe is located on side of Yongjia Road, in the former French concession in Shanghai. On the other side of the road, there is a 1928 built German heritage castle which has wall surface with fine sand mixed pebble and a tower with steep roof. It used to be Ziwen Song's residence and now serves as a centre for the elderly.

This old building on our site was initially a garage of community. The function had been changed as a shop in not long time ago. The garage was a masonry-concrete building with two separated rooms and two big doors for vehicles respectively towards the road. The previous shop only made an addition of two windows facing the inner courtyard. As the reason that the ownership of inner courtyard belongs to other property, windows were blocked by them from the outside. The interior space is usually dark and wet because of the depth of the building. It is uncomfortable to stay even in good weather, not to mention the continuous rainy season in Shanghai.


We had reached a consensus in the very beginning, that the design is no need for “gaining attentions” by the public in this beautiful environment. It can be physically as simple as a small pavilion just only to guarantee a basic need. In atmosphere, it can be integrated into the scene of daily life and naturally invites people come and stay, chat and relax. People in here can capture the precious sunlight during a long season of emotional weather, also they will be more aware of appreciating the pleasant surrounding environment.


Our renovation was started in the reason of repairing its leakage problem, thus the height restriction should be consistent with the old building. We firstly combined two garage rooms into one, and demolished the flat concrete roof with only 2.2m clear height. A pitched roof with wood structure and a glass roof covered instead. Also we demolished the solid wall along the road and made this facade open. In this way, space visually extend vertically and horizontally, also sunlight are more invited into the building. The site is not regular rectangle, which gives us the opportunity to free up some space to the public. This also helped to ease the tension of boundary between the building and the road. The roof is laid with red flat tiles and tiles stepped on the cornice to follow the oblique outline. The window opening towards the inner courtyard was reshaped into a vertical one decorated with red brick, which echoes the German castle across the road.

咖啡馆位于原上海法租界的永嘉路——2公里的梧桐林荫道两旁隐藏着很多名人故居和花园洋房。咖啡馆的对面是一座尖锥塔帽细砂卵石墙面的德式古堡,这座建于1928年的古堡曾是宋子文故居,现在作为老年人活动中心使用。

 

咖啡馆的前身是另一家咖啡馆,另一家咖啡馆的前身是旧宅邸的停车库。车库的结构很简单,砖混小盒子分为两间,朝道路开了两个大门供车出入。旧咖啡馆沿用了车库的空间结构,只是多加了两个朝向内院的长方形窗洞。但由于内院从属于其他单位,窗户被加盖的实体遮挡严重。内部进深过大,使得室内空间显得昏暗阴冷,即便是在难得的艳阳天也难以久坐,更何况上海还有绵延不绝的雨季,对比对面古堡的坚实温暖,更显寒意。

 

在设计开始之初我们就达成了共识,在这个环境中,并不需要“被关注”的设计感。我们希望它只是个朴素的小棚子,在确保足够安全感的基础上,以最自然的状态邀请路过的人们来歇歇脚、聊聊天。希望它能融入街景、融入日常的生活,人们在此可以捕捉到阴睛变幻的光线,也可以放松心情重新打量周围的环境。

 

改造以维修建筑漏雨为契机,所以设计必须严格依照原有的建筑高度。我们先将两间车库合并,拆除仅有2.2m净高的混凝土平屋顶,用木构坡屋顶和玻璃顶取代,并将沿街面完全打开。这些方法帮助我们克服了只有40平米面积的逼仄感,使空间向天空和街道延伸。建筑在平面上并不是规矩的长方形,这也使得我们有机会释放出一些空间以更友好的状态来融入街道,削弱建筑与街道之间的紧张感。屋顶铺设与古堡一致的红色平瓦,檐口以阶梯的方式消化平面的斜角。开放的立面和玻璃顶为建筑引入了足够的光线,而朝内院的窗洞则被归置成一条清水红砖装饰的狭长竖窗,作为“前景”与对面的古堡呼应。

12.JPG
13.JPG
11.JPG
6.JPG
1.jpg
2.JPG
2-1.JPG
3.jpg
5.jpg

archdaily link

GOOOOD.png

gooood link